Propagare nameservere

Atunci când găsești domeniul preferat și îl inregistrezi ești întrebat de nameservere (prescurtat DNS de la Domain Name Server). Acestea sunt puse la dispoziție de fiecare furnizor de servicii de găzduire la achiziția unui serviciu de webhosting. 

Care sunt nameserverele Chroot?

Nameserverele Chroot sunt:

  • ns1.web-host.ro
  • ns2.web-host.ro

De ce sunt importante nameserverele?

Nameserverele sunt precum adresa pe care o comunici șoferului care trebuie să te ducă la destinație. Practic, browser-ul identifică adresa de IP corespunzătoare a numelui de domeniu pe care doresti sa il accesezi și încearcă accesarea acesteia (mai multe despre cum funcționează un DNS găsești aici). 

Când trebuie să schimbi nameserverele?

Atunci când schimbi furnizorul de găzduire e ca și cum tu ți-ai schimba domiciliul sau sediul. Deci, dacă vrei ca prietenii, clienții sau furnizorii să te găsească în continuare, trebuie să le comunici faptul că te-ai mutat și să le transmiți adresa. Exact asta face schimbarea nameserverelor: comunică browserelor care încearcă să îți acceseze domeniul noul IP unde te găsesc. 

Ce înseamnă propagarea nameservele?

Propagarea nameserverelor unui domeniu (propagarea DNS), se referă la procesul de actualizare al fiecărui server web cu noile informații. Serverele necesită acest update și există o perioadă de timp setată de fiecare ISP (Internet Service Provider) pentru a realiza această actualizare.

Cât durează propagarea noilor nameservere?

Dat fiind faptul ca fiecare ISP are setați diferiți timpi pentru a interoga și actualiza înregistrările DNS (TTL - time-to-live), propagarea noilor nameservere durează diferit dar, în general, nu ar trebui să dureze mai mult de 24-48 de ore. Din acest motiv, în această perioadă, pot exista situații în care vizitatorii site-ului tău să vadă variante diferite ale acestuia, în funcție de locația pe care o accesează. Acest timp de propagare nu depinde de furnizorul tău de servicii de găzduire ci de cel de internet. 

Cum poți grăbi acest proces?

Pentru a grăbi propagarea noilor informații DNS

  • schimbă nameserverele domeniului tău seara pentru a limita riscul de a avea perioade de nefuncționalitate pentru site-ul tău
  • nu accesa în mod repetat site-ul pentru că vei reseta TTL-ul (time-to-live) prelungind astfel perioada necesară propagării noilor nameservere
  • șterge cache-ul browser-ului pentru că acesta stochează adesea informațiile într-o memorie cache pentru a-ți afișa mai rapid informațiile pe care le-ai mai vizualizat anterior
  • șterge cache-ul de DNS al sistemului de operare (ex.: comanda "ipconfig /flushdns" pt. Windows)

 


Also Read