Ce înseamnă Gigabyte, Megabyte, MB, GB?

 

Bitul este cea mai mică unitate de măsură. Aproape întotdeauna există 8 biti într-un byte. De cele mai multe ori, acești 2 termeni (bit, byte) sunt confundați unul cu celălat. Și mai confuz este faptul că prescurtarea pentru bit este b (litera mică), iar pentru byte este B (cu majusculă).

În general un kilobyte are 1024 biți. Un megabyte înseamnă 1024 kilobytes, iar un gigabye înseamnă 1024 megabytes. Urmatoarea unitate de măsură ar fi un terabyte sau 1024 gigabytes apoi un petabyte care are 1024 de terrabytes precum și exabyte care are 1024 de petabytes. În concluzie, atunci când vorbim de spațiul fizic alocat pe hard pentru un cont de hosting ne referim la acesta în Bytes, de exemplu: 1000 MegaBytes (1000 MB) de spațiu pe disk.

Atunci când vine vorba de viteza unei conexiuni de Internet de exemplu, aproape întotdeauna aceasta este exprimată în biți, sau kilobiți (Kb), megabiți (Mb) sau gigabiți (Gb). Viteza este calculată pe secundă așa că unitatea corectă de măsură ar fi megabiți pe secundă sau Mbps (Mb/s). Astfel că atunci când vorbim de exemplu despre viteza conexiunii într-un server sau lățimea de bandă a acestuia, discutăm despre Mbps, de exemplu: conexiune de 100 Mbps. Translatat în megabytes, 100 Mbps înseamnă 12,5 MBps.

 


 Tipărire

V-ar mai putea interesa și