Ce este și de ce aveți nevoie de un domeniu ?

 

Un domeniu este o adresă virtuală. Se poate face o comparație între această adresă virtuală și adresa non-virtuale : adresa fizica a persoanei fizice respective sau a companiei (bloc, stradă, oraș, județ, țară) se compară în mediul online cu adresa Internet. Adresarea pe Internet este mult mai ușoară, mai rapidă și de multe ori mai utilă.

Un domeniu Internet este o adresă virtuală de forma : denumire.extensie, de exemplu : domeniultău.ro

În acest exemplu ales de domeniu, domeniultău.ro este denumirea domeniului, numele lui, iar .ro este extensia domeniului. Prin urmare un domeniu Internet este un spațiu definit prin adresa Internet la care poate fi gasit (ex. www.chroot.ro) – și are trăsături caracteristice (ex. dimensiune – ceea ce înseamnă volumul de date care se poate stoca pe acel domeniu, extensia).

Domeniul Internet este utilizat pentru a accesa conținutul găzduit al unui site (informația textuala și grafică pe care o găsești atunci când “intri pe adresa unui site”). În general extensia domeniului afișează proveniența sa, după cum probabil deja știți.  Domeniile .ro sunt alocate geografic României, așa cum .bg sunt alocate Bulgariei de exemplu sau .it Italiei, .us Statelor Unite ale Americii, etc.

Sunt și domenii universale/internaționale, ale căror proveniență geografică nu poate fi stabilită prin extensie. Exemple de extensii universale ar fi : .com (cea mai apreciată extensie în întreaga lume) , .net , .org , .info , .biz, etc.

Numele de domeniu reprezintă identitatea Dvs. (ca persoană fizică sau companie) în mediul Internet.

Denumirea unei companii de exemplu are mult mai multă importanță în spațiul virtual, acolo unde nu se beneficiază de obiecte cum ar fi firma luminoasă, vitrina, catalogul sau de prezența unui reprezentant de vânzări fizic.

În cazul companiilor domeniul Internet este folosit și pentru adresele de e-mail ale angajaților (nume.angajat@firmă.ro) și pentru numele site-ului web oficial (www.numefirmă.ro).

Atunci când se comunică cu un client acesta este primul lucru pe care ei il vor vedea atunci când se trimite un e-mail, la fel cum clienții vad firma unui magazin sau vitrina sa înainte de a decide dacă vor intra sau nu.

O denumire adecvată va da personalitate companiei sau persoanei Dvs. în mediu online și va da încredere potențialilor clienți. Numele de domeniu ales trebuie să fie ușor de citit și de ținut minte.

Dacă nu aveți încă un domeniu inregistrat ... trebuie sa va grabiti! De ce? E simplu: În Internet fiecare nume de domeniu este unic, iar principiul utilizat este "primul venit, primul servit", așa că, dacă nu aveți încă un nume de domeniu înregistrat trebuie să vă rezervați din timp numele de domeniu dorit, chiar dacă nu aveți încă un site web și nici planuri să vă construiți unul în viitorul apropiat. Veți întreba iarași: De ce ? Ei bine, știți vechea zicală "nu există un singur câine scurt de coadă"? Dacă da, realizați faptul că nu există un singur Bogdan Popescu sau Ionescu.

Deci, ca și regulă de bază: daca numele domeniului dorit este liber, ia-l ! Aceasta este prima adresa la care gandeste lumea cand e vorba de prezenta ta online. Este primul lucru pe care il vor scrie in browser, iar tu nu vrei ca ei sa ajunga, din intamplare, la concurenta, nu-i asa ?

Un ultim, dar nu mai puțin important aspect al acestei problemet: nu schimba niciodată numele domeniului ! Vei pierde vizitatori și, implicit, încasări. Clienții tăi te vor asocia cu numele domeniului. Dacă vor gasi pe altcineva la domeniul cu numele tau, nu vor mai pierde timp să afle unde s-a mutat website-ul tau. Motoarele de cautare vor avea, de asemenea, nevoie de timp pentru a-ți reindexa website-ul, astfel încât rezultatele căutărilor vor conduce vizitatorii tot la vechea locație pentru o perioadă. Gândește-te atent atunci când alegi numele domeniului pentru a nu te răzgândi peste un an sau doi și a trebui să treci iar prin tot procesul de schimbare de cărți de vizită, antete, pliante, broșuri și tot ceea ce are tiparit pe el adresa website-ului tau.

Ca și concluzie de final : Nu lăsați timpul să treacă fără a va crea propria identitate pe Internet ! Nu contează dacă sunteți companie sau persoană fizică ! Comandați-vă chiar astăzi un domeniu !

 


 Tipărire

V-ar mai putea interesa și