Sfaturi pentru optimizarea site-ului pe Wordpress pentru a obține o viteza de încărcare mai bună

Din fericire îmbunătățirea vitezei de încărcare a unui site Wordpress poate fi realizată și de persoane care nu au conoștințe tehnice vaste prin intermediul pluginurilor. Totuși adăgarea multor pluginuri nu însemnă întotdeauna că veți face site-ul dvs. mai rapid, atractiv sau mai performant ci chiar poate avea efect opus. În acest material vă vom prezenta căteva din măsurile de optimizare pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a optimiza site-ul dvs. cu scopul de a obține un scor mai bun și, implicit, un timp de încărcare mai rapid.

Instalarea unui plugin de caching

Dacă doriți ca site-ul să afișeze mai repede conținutul către vizitatorii lui, este imperios necesar să instalați un plugin de caching. Pluginurile bune de caching asigură și minimizarea HTML, CSS și JavaScript, recomandate de majoritatea instrumentelor de testare independente.

WP Fastest Cache

e un plugin gratuit, ușor de folosit și configurat, cu 5 stele și peste 600000 de instalări. 

W3 Total Cache

e un plugin gratuit, cu setări mai avansate și cu mai multe opțiuni, cu 4,5 stele și peste 1 milion de instalări. 

WP Rocket Caching Wordpress Plugin
WP Rocket

e un plugin premium (cu plată), care poate aduce îmbunătățiri impresionante în ceea ce privește scorul de performanță și viteza de încărcare al site-ului. Puteți să îl achiziționați direct la pretul de 39 USD. Dacă aveți nevoie de ajutor în ceea ce privește achiziția, instalarea și configurarea acestuia, puteți să deschideți un tichet de asistență cu subiectul INSTALARE WP-ROCKET. 

Utilizarea unui CDN

CDN (Content Delivery Network) este recomandat mai ales acelor site-uri care au vizitatori din toată lumea pentru că furnizează conținutul site-ului de pe servere mai apropiate de ei pentru a reduce pe cât posibil întârzierile generate de distanța fizică mare între serverul de origine și utilizator (de ex. server în București și vizitator din Melbourne). 
Chiar din cPanel puteți activa Railgun (serviciu furnizat de CloudFlare) dar puteți folosi și Amazon CloudFront sau MaxCDN.

Optimizarea imaginilor

Una din cele mai întâlnite sugestii pentru optimizarea vitezei de încărcare a site-urilor este optimizarea imaginilor. Asta însemnă că site-ul afișează imagini care sunt redimensionate dinamic și nu sunt afișate la dimensiunea exactă pentru spațiul alocat pe pagină. Cu alte cuvinte, de exemplu site-ul afișează o imagine 300x300px dar care este de fapt 1200x1200px. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, dar cel mai frecvent e din cauza schimbării temei folosite, temă care folosește dimensiuni diferite pentru Featured Image sau imaginile din pagină. Cea mai simplă soluție e folosirea pluginului Regenerate Thumbnails pe care puteți să îl instalați, îl rulați o dată, după care puteți să îl dezactivați și ștergeți.

Alte pluginuri pentru redimensionarea și optimizarea imaginilor:
EWWW Image Optimizer
WP Smush
Kraken Image Optimizer
ShortPixel
Compress JPG & PNG Images

Utilizarea Lazy Loading

Lazy Loading e o modalitate de afișare treptată a conținutului, cu alte cuvinte, în loc ca browserul să afișeze întregul conținut odată, acesta îl va afișa treptat, pe măsură ce se navighează în site pe principiul prioritizării conținutului vizibil. Unele teme au implementat deja această opțiune (ar trebui să fie disponibilă în setările temei) dar, dacă lipsește, puteți folosi BJ Lazy Load.

Înlăturați pluginurile lente și inutile

Dacă utilizați deja de ceva timp Wordpress, cu siguranță ați instalat mai multe pluginuri. Unele le-ați folosit doar o dată (de ex. Regenerate Thumbnails) sau adăugat funcționalități pe care nu le mai folosiți. E recomandabil ca acele pluginuri pe care nu le mai folosiți să le stergeți definitiv pentru că toate pluginurile folosesc resurse, resurse pe care nu doriți să le irosiți.

Apoi folosiți un plugin care să identifice care din pluginurile existente consumă mai multe resurse și încercați să găsiți un înlocuitor pentru ele sau evaluați dacă facilitățile oferite chiar vă sunt utile. Puteți folosi în acest sens Plugin Performance Profiler oferit de GoDaddy. Chiar dacă nu mai este actualizat de foarte mult timp și, din acest motiv, nu ar trebui neapărat să fie recomandat, se pare că încă își face treaba bine. 


Also Read