Viteza de încărcare a site-ului - soluții de diagnosticare

Toată lumea își dorește site-uri care se incarcă rapid, atât proprietarii de site-uri cât și utilizatorii acestora. Nici nu mai contează dacă ai conținut de calitate dacă nu reușești să îl livrezi cât mai rapid. Cu cât durează mai mult ca site-ul să se încarce, cu atât e mai probabil ca vizitatorul să părăsească site-ul. Se pare ca aproape jumătate din utilizatorii de internet sunt dispuși să aștepte aproximativ 2 secunde pentru ca site-ul accesat să le afișeze informațiile solicitate și marea majoritate vor părăsi pagina dacă în 3 secunde site-ul nu s-a încărcat.

În acest articol vom încerca să vă prezentăm soluții pentru testarea vitezei de încărcare folosind aplicații online gratuite valabile pentru toate tipurile de aplicații folosite, vă vom ajuta să interpretați rezultatele acestor teste, iar pentru utilizatorii de Wordpress vom sugera câteva măsuri pe care pot să le ia pentru a îmbunătăți timpul de încărcare al site-ului lor.

Instrumente gratuite pentru testarea vitezei de încărcare a site-ului

Există o sumedenie de unelte utile pe internet pentru a efectua astfel de teste de viteză de încărcare care vă ajută nu doar să verificați cât de repede vi se încarcă site-ul dar vă oferă și sugestii pentru îmbunătățirea scorului obținut.

Aici vă vom prezenta 2 astfel de unelte utile și care vă oferă într-un timp foarte scurt o analiză destul de detaliată a site-ului testat.

Pingdom

Pingdom Website Speed Test

Pingdom este una din cele mai cunoscute astfel de unelte pentru că oferă informații legate de scorul de performanță, compară site-ul cu celelalte site-uri testate de alți utilizatori, permite testarea din locații diferite (Melbourne, New York, San Jose, Stockholm - pentru site-urile care au majoritatea vizitatorilor din Europa, recomandăm ca testele să fie făcute selectând Stockholm ca și locație de testare). Raportul generat după testare evidențiază zonele de interes pentru remediere precum și timpul și ordinea de încărcare a elementelor din pagină. 

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights este foarte popular mai ales pentru diagnosticarea și remedierea de probleme de încărcare pentru afișarea site-urilor pe dispozitive mobile. Rezultatele sunt afișate în taburi separate pentru desktop și dispozitive mobile. Fiecare tab oferă un scor de la 0 la 100 și o listă de posibile optimizări de efectuat.

Interpretarea rezultatelor testelor

Fiecare din cele 2 instrumente prezentate anterior realizează testele conform procedurilor proprii și e foarte posibil ca rezultatele testelor să difere atât în ceea ce privește scorurile obținute dar și legat de timpii de încărcare și sugestiile de optimizare.

De asemenea, trebuie menționat că timpul total de încărcare al site-ului depinde răspunsul serverului dar în cea mai mare măsură de aplicația folosită (Wordpress, Joomla, Drupal, Prestashop, etc) și conținutul de afișat (text, imagini, cod). Recomandările de genul Improve Server Response vizează întreg timpul de încărcare.

Răspunsul serverului (Time to First Byte - TTFB) puteți să il verificați folosind https://performance.sucuri.net/ oferit de Sucuri.

Pentru utilizatorii de Wordpress, vă invităm să citiți și câteva sfaturi legate de optimizarea site-ului pentru a obține o viteza de încărcare mai bună.


Also Read