Adresă IP dedicată, ce beneficii am ?


De ce este benefic să am o adresă IP dedicată ?

 • Când vine vorba despre găzduirea unui domeniu pe un server partajat, există un semn de întrebare: Este necesar să am o adresa de IP dedicată doar contului meu ? De ce nu o adresă de IP partajată cu celelalte conturi ? Folosind o adresă IP dedicată beneficiați de urmatoarele avantaje, dar ce este o adresă IP ?

Ce este o adresă IP ?

 • Acronimul IP vine de la Internet Protocol și definește adresele IP unice alocate fiecarui calculator care este conectat la o rețea. Protocolul Internet (Internet Protocol address) joacă rolul de identificator unic și care este folosit pentru a ne pune la dispoziție locația actuală a unui calculator sau a unui website dintr-o anumita rețea 

 

Care este diferența între o adresă IP partajată și una dedicată ?

 • Diferența între o adresă IP partajată și una dedicată este simpla. Adresa IP partajată este o singură adresă care este folosită de mai multe website-uri. In acest caz serverul web va trebui sa lucreze mai mult pentru a împărți informația către website-ul corect.
 • Având o adresă IP dedicată înseamnă în primul rând ca website-ul va avea propria adresă și va putea fi accesat direct din Internet folosind adresa IP sau numele domeniului.

Adresă IP dedicată

De ce IP dedicat ?

Sunt foarte multe motive pentru care este recomandat să folosiți o adresă IP dedicată pe un server de Găzduire Partajat, o parte din motivele principale:

 • Stabilitate crescută 

  Faptul că mai multe website-uri împart o singură adresă IP pe Internet ne arată o imagine clară despre dificultațile ce pot aparea la un singur website. Imaginați-vă că un website găzduit pe un server de Găzduire Partajat, la fel ca al vostru, a fost marcat ca infectat/virusat sau că adresa IP a fost introdusă intr-o listă de SPAM. Din pacate este posibil ca website-ul Dumneavoastră să sufere indirect de probleme fără a avea o legătură, cu toate acestea o adresă de IP dedicată va permite să controlați reputația website-ului și nu veți mai fi afectat de activitatea altor website-uri.

 

 • Vă permite accesul la website oricand aveți nevoie

  Câteodată este necesar să verificați cum va arăta website-ul fără a avea un domeniu setat în DNS și fără să lansați website-ul pe Internet. Adresele IP dedicate oferă posibilitatea accesarii serverului direct fară sa schimbați setarile DNS ale unui domeniu.

 

 • Este benefică pentru reputația serverului de email

  După cum a fost deja menționat mai sus, folosind o adresă de IP partajată poate cauza probleme imprevizibile iar serviciile de email pot fi afectate în acest caz. Există situații cand un utilizator, folosind o adresă de IP partajată cu celelalte website-uri reușește să blocheze adresa IP catre diferite destinații sau chiar să o introducă în listele globale de SPAM, acest lucru ar putea afecta serviciile de email de email. Folosind o adresă de IP dedicată aceste probleme vor fi izolate și nu vă vor afecta.

   

 • Este un plus pentru identitatea companiei

  Dacă veți găzdui propriul magazin online sau orice tip de website orientat spre comerțul online și doriți o securitate sporită pentru clienți este absolul necesar să folosiți o adresa IP dedicată împreuna cu un certificat SSL. Clienții se vor simți mai siguri cumpărând de pe un website care folosește SSL și implicit o adresă de IP dedicată.

 

 • Ajută la indexarea mai rapidă a website-ului

  Motoarele de cautare, precum Google folosesc adresa de IP a website-ului pentru a identifica dacă merită sau nu să adauge un plus de valoare legăturilor externe. Ca o regulă, legăturile de la website-uri asociate cu o adresă de IP partajată sunt mai puțin importante și pot avea un impact negativ in optimizarea SEO și in indexare. Din acest motiv este benefic să folosiți o adresă de IP dedicată.


Also Read